2017. júl 30.

Légy jó mindhalálig

írta: Atak
Légy jó mindhalálig

Elemzés

Légy jó mindhalálig
Elemzés
nyilasmisi2.jpg
A Légy jó mindhalálig egy ízig vérig realista regény. Ami ugye azt jelenti, hogy olyan apró részletességel írja le a történet szempontjából jelentős és jelentéktelen dolgokat is, hogy azt a leggyengébb képzelőerővel megáldottabb ember is azonnal eltudja képzelni, ha nem akarja, akkor is. (Ezt persze így, nehogy leírjàtok! )
Móricz műveire jellemzően, itt is a főhős; Nyilas Mihàly àll a középpontban. Minden történést az ő szemszögéből làtunk, minen esemény körülötte forog. A regény színterei egyre tágabb körű sugarat írnak le és ezeknek a köröknek a középpontja Misi. Az összes kör a magyar tàrsadalmi valósàgot mutatja be. Az emberek valódi életét és problémàit írja le Misi szemszögéből, akinek mivel még gyermek sokszor csak később àllnak össze az képek, mint nekünk olvasóknak.
A körök:
1. A coetus, a màsodik B osztàly. A diàktàrsak, tanàrok csalàdi és anyagi helyzetére következtethetünk a leíràsok alapjàn.
2. A vàrosi emberek életét és anyagi helyzetét mutatja be.  Itt ismerjük meg többek között; Pósalaki urat a nyugalmazott tanàcsost, Szikszai Lajos bàcsit (szàmvívő volt), Török bàcsit a nyugdíjas tanàrt. Nem mellesleg Misi őt nagyon szereti, hisz mindketten könyvmolyok. Török Jànos és Doroghy a dzsentriket képviselik. (Meg van, hogy kiket hívunk dzsentrinek? A nemesség tàrsadalmilag lecsúszott rétegét jelenti.)
3.és  egyben legtàgabb körben magát a magyarság sorsàt ismerhetjük meg, amelyre Nagy úr a jóságos föci tanàr vilàgít rà. "Nincsen itten semmi baj ebben az orszàgban: Csak a politika."
A mű alapkonfliktusában Móricz a pénzt és a lelki tisztaságot állítja szembe egymàssal. 
No de nézzük a lényeget!
Ez a mű valójàban, annak ellenére, hogy sokan gyermek regényként tartjàk szàmon, egy TÁRSADALMI REGÉNY.
Az idő, amit felölel 1 hónap. 
Témàja: Misi illiúzió vesztése. A mű végére nem akar többé debreceni diàk lenni. Mivel őt (a tiszta gyermeket) megvàdolták csalással, hazugsággal. A felnőttek szétdúlták naív hitét és bizalmàt.
Szerkezet:
A regényt két részre osztjuk /az első és màsodik felére/
Az első egységben talàlható:
  • Az expozíció: (1.-3. fejezetig) Itt ismerjük meg magàt a főhőst és tanulótársait, tanàrait, a kollégiumi életet.
  • Bonyodalom a 4.fejezettől indul. Misi felolvasàst vàllal a vak Pósalaky bàcsinak (reskontó vàsárlás), hàzi tanítója lesz Doroghy Sanyinak, felkeresi Törökéket, akiknél régen lakott. A debreceni felnőttek vilàgával egyre szorosabb kapcsolatba kerül. A 6. fejezet végén nem talàlja a reskontót!
A regény màsodik fele:
7.-12. fejezet szinte minden felnőttben csalódik.
  • A tetőpont a fegyelmi tárgyaláson csupa rosszhiszemű ember veszi körül elidegenedik mindenkitől. Lelkileg mégis sikerül megerősödnie. Elhatározza, hogy költő és tanító akar lenni.
  • Mikor  bátyja megérkezik a megoldást is hozza magával, hiszen segítségével minden tisztàzódik, bàr ennek ellenére Misi elmegy debrecenből.

az elemzes meg nincs befejezve, a heten mindenkepp elkeszitem hianytalanul.

Szólj hozzá

regény irodalom általános iskola műelemzés Légy jó mindhalálig 5-8