2017. júl 02.

Szabó Magda Abigél elemzése

írta: Atak
Szabó Magda Abigél elemzése

Fontosabb szereplők jellemzése, szerkesztés jellemzői, háttér

 Szabó Magda

letoltes_3.jpg

Abigél

Műfaja: regény, fejezetekre tagolódik.

Helyszínek: Budapest, Árkod. 

Szereplők:

  1. Vitay Georgina
  2. Vitay tábornok Gina édesapja
  3. Mimó néni, Gina nagynénje
  4. Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
  5. Marszell, Gina francia nevelőnője
  6. Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
  7. Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
  8. Kis Mari, diák
  9. Torma Piroska, diák
  10. Kalmár Péter, osztályfőnök
  11. Kőnig, magyar- és latintanár
  12. Horn Mici, a Matula egykori növendéke
  13. Bánki, diák
  14. Murai, diák
  15. Szabó Anikó, diák
  16. Cziller, diák
  17. Ari, diák
  18. Aradi, tanuló
  19. Erzsébet testvér, prefekta
  20. Gigus tanárnő, francia- és némettanár
  21. Truth Gertrúd, tornatanár.

Főbb szereplők jellemzése:

  • Vitay Georgina: 15 esztendős, elkényeztetett pesti diáklány. Nagyon értelmes, okos, mégis engedetlen, szabályszegő lány. Ennek ellenére segítőkész, bátor és igen céltudatos, lobbanékony természetű is. Mégis szerethető karakter.
  • Zsuzsanna testvér: Szigorú perfekta.
  • Kalmár Péter: osztályfőnök. Vonzó, hazafias gondolkodású történelem szakos tanár.
  • Kőnig: első benyomásra báránylelkű latin-magyar szakos tanár, de valójában a legbátrabb, legigazabb férfi a Matulában. A mű végén tudjuk meg, hogy ő maga Abigél.
  • Abigél: Bibliai személy. 

A leányregény története a II. világháború idején játszódik. Szabó Magda önéletrajzi elemei is felfedezhetőek a műben, ilyen a Matulában uralkodó szigor, hiszen az író maga is egy hasonló leánynevelő intézet tanulója volt. (debreceni Dóczi Intézet leánynevelő.) Mi több, tanított is egy református leánynevelőben, Kőnig alakját pedig saját franciatanára ihlette.

Szabó Magda regényeire jellemzően egy sorsfordulattal indul az Abigél is: a kis Vitay lány élete fenekestül felfordul egy pillanat alatt. Georgina apjával és francia nevelőnőjével él budai villájukban. Operába, uzsonnákra és bálokba jár, udvarlója is akad Kuncz Feri személyében. S innen ebből az idillből Budapestről egy csapásra Árkodon találja magát, egy szigorú, külső szemlélő számára börtönszerű leánynevelő intézetben, apjától még magyarázatot sem kap. Nincs felelet a miértre, annak ellenére, hogy mindennél jobban szeretik egymást. Pontosan ezért Gina nem érti a változás okát. De ennek ellenére igyekszik eleget tenni apja kérésének.

Az első napok igazán nehezek. A Matula szabályai, mindent tiltanak, amitől egy ember egyéniség lehetne, így a személyes tárgyak bevitele sem engedélyezett. Egyenruhát és szekrénykulcsot kap a nyakába lánca helyett. Retiküljét tarisznyára kell cserélnie, amelyben, mint mindenkinél csupán zsebkendő, tolltartó, biblia, zsoltár, intőkönyv és uzsonna lehet. A lány nem igazán tud beleszokni új környezetébe. Színes csilli-villi világa helyett kap egy színtelen fekete fehér "börtönt". Túl éles a kontraszt, nehéz helyzetben találja magát.

Lázad a helyzet ellen, ellenszegül a szabályoknak, szökni próbál. Társai kiközösítik, mert lobbanékony természete árulásra készteti, amit azonnal meg is bán, de hiába. Magára mered, végtelenül magányos lesz. Szökni próbál. Ekkor jelentkezik Abigél és felszólítja, béküljön ki társaival.

abigel.jpg

Mikor apja tudomást szerez a szökési kísérletről, úgy dönt, beavatja lányát a felnőttek dolgába, belátja, nem óvhatja örökké, eljött az ideje, hogy Gina felnőtté váljon. Elmondja neki, hogy az országot akarja kiszabadítani

"egy olyan háborúból, aminek nem lesznek hősi halottai, csak áldozatai."

Georgina megérti a helyzet súlyosságát és ezután a beszélgetés után mindent megtesz, hogy beilleszkedjen. Ez egy légiriadó próbája közben sikerül is neki, a félelem összehozza a lányokat.

A háború még ebbe a zárt világba is beférkőzik, a biztonságot nyújtó falak közé. A lányoknak nem egyszer a katonákért kell imátkozniuk, egyik fogalamazásuk címe Levél a frontra, azt is megtudjuk, csupán egy-egy vonat jár, a boltokba hiány van, akadozik az ellátás. Lassan az ellenállásra is fény derül. A külvilág és az intézet között végig folyik a küzdelem Gináért. Kuncz hadnagy sikertelen szöktetési kisérletei. Az utolsó napon peregnek az események. Megtudjuk, hogy az intézményt a tanév vége előtt be kell zárniuk. A védelmet nyújtó vastag falak megszünnek, Gina veszélyben van. Ginát Horn Mici, az üveges, Zsuzsanna testvér, Kőnig segítségével időben kimenekítik Kuncz kezei közül.

Szerkesztés jellemzői: Drámai fordulatok és megoldandó rejtélyek tarkítják a művet. Lányregényből vált történelmi regénybe. Gina felnőtté válása nem megszokott körülmények között történik, a háború nehézségeivel is szembe kell néznie. Az írónő fokozza a cselekmény izgalmát, a végkifejlet felé haladva.  Az olvasót gondolkodásra kényszeríti, aktív résztvevőjévé teszi a rejtélyek leleplezésében. Szabó Magdának sikerült a szereplők belső monológjait a realista regény egyik fő kifejező eszközévé tenni. Például, amikor Gina az apjával beszélget a cukrászdában, a párbeszédeken túl, kettőjük gondolatai is "hallhatóvá" válnak. Vagy, amikor a pesti lány zsoltárokat énekel, az írónő Gina gondolataiba is beavatja az olvasót. Ezekre a monológokra jellemzőek, hogy E/1 személyben jelen időben vannak, rövidek és csapongók, éppen úgy, ahogyan a gondolatok cikáznak az emberek fejében.

Szólj hozzá

regény irodalom gimi általános iskola 5-8