2017. júl 05.

Kis herceg elemzése, szereplők jellemzése röviden

írta: Atak
Kis herceg elemzése, szereplők jellemzése röviden

Kis herceg

letoltes_4.jpg

Elemzés

A kis herceg hatalmas sikerét bizonyítja, hogy szinte valamennyi nyelvre lefordították, de filmek is készültek belőle. A regény nyelvezete egyszerű. Mondanivalója viszont bonyolult, ezt a művet a sorok között is olvasni kell. A kis herceget nem elég elolvasni, tovább kell gondolni, hogy igazán megértsük mondanivalóját.

A SZEREPLŐK JELLEMZÉSE:

  1. A kis herceg: tiszta lelkű, naiv, őszinte, érdeklődő, kíváncsi, személyiség.
  2. A király: uralkodó típus, (mindegy, hogy kin vagy min, a lényeg, hogy uralkodhasson.) 
  3. A hiú: a csak önmagával törődő ember. 
  4. Az üzletember: fontoskodó ember, aki állandó időzavarral küzd. Csak a „munkájára” van ideje. 
  5. Az iszákos: Tetteire nem tud magyarázatot adni: azért iszik, hogy elfelejtse, hogy iszik. Ő a legfurább a kis herceg számára.
  6. A lámpagyújtogató: irányítható, önálló gondolatok nélkül, egyéniség nélkül cselekszik.
  7. A róka: az egyetlen olyan lény, amely elgondolkodtató és építő információkat ad a főszereplőnek. 

A kis herceg 27 fejezetből álló regény. A könyv ajánlásában az író arról beszél, hogy könyvét felnőtteknek ajánlja elsősorban, s ezért a gyerekek elnézését kéri. Azért ajánlja felnőtteknek, mert van a regénynek néhány titka, amit a gyerekek még nem biztos, hogy megértenek.

Kérem a gyerekeket, ne haragudjanak, amiért ezt a könyvet egy fölnőttnek ajánlom. Komoly mentségem van rá: ez a fölnőtt széles e világon a legjobb barátom. De van egy másik mentségem is: ez a fölnőtt mindent meg tud érteni, még a gyerekeknek szóló könyveket is. Harmadik mentségem pedig a következő: ez a fölnőtt Franciaországban él, s ott éhezik és fázik. Nagy szüksége van vigasztalásra. Ha pedig ez a sok mentség nem elegendő, akkor annak a gyereknek ajánlom könyvemet, aki valaha ez a fölnőtt volt. Mert előbb minden fölnőtt gyerek volt. (De csak kevesen emlékeznek rá.)


Az írója emlékei alapján alkotja főhőseit, akik őt magát jelentik. Ez a két szereplő (a kis herceg és a pilóta is) tulajdonképpen egy ember. A kis herceg az író gyermekkori énjét képviseli, a pilóta a felnőtt ember gondolatait, érzéseit mutatja be.
Egy képzeletbeli bolygón, él a kis herceg, aki az ember és a természet közötti egyensúlyra törekszik.
Az alkotás további szereplői egy –egy embertípust jelenítenek meg.
A kis herceg őszinte és igazságos, naiv teremtmény, aki utazásai során jön rá, hogy a világ nem olyan ártatlan, mint amilyennek ő elképzelte azt.

Szólj hozzá

regény irodalom általános iskola műelemzés 5-8