2017. júl 03.

MŰNEMEK ÉS MŰFAJOK

írta: Atak
MŰNEMEK ÉS MŰFAJOK

Műnemek és műfajaik röviden, érthetően :)

MŰNEMEK ÉS MŰFAJOK

19691239_10209437110153823_2051918790_n.jpg

MŰNEMEK DRÁMA EPIKA LÍRA
JELLEMZŐIK A történeteket, a jeleneteket, a viszonyokat a szereplők párbeszédein keresztül ismerjük meg. Főhőse mindig elbukik. Minden, ami leírás, ha verses, akkor is. Nincs párbeszéd, a történetet a leírásból ismerjük meg. Költemények. Témája az egyén, az én világa. Verses monológ. Rövid, az ember-társadalom viszonyát tükrözi.
MŰFAJAIK ÉS JELLEMZŐJÜK: TRAGÉDIA: Azonosulunk a főhős személyiségével és értékrendjével, együtt érzünk vele, bukása megerősíti az általa képviselt értékrend tiszteletét. MESE: Csodás, valószerűtlen elemekkel átszőtt, fiktív térben és időben játszódó történet. A végén mindig a jó győzedelmeskedik. HIMNUSZ: Istenhez szóló, emelkedett hangú költemény.
KOMÉDIA: A főhős, kisszerű, kicsinyes, ha elbukik, nevetünk rajta. Fontos társadalmi problémákkal foglalkozik. MÍTOSZ: A világ kialakulásáról, az emberré válás történetéről szóló mű. Ősi esemény, természeti katasztrófa emlékét dolgozza fel. Főhőse ember forma isten vagy isten származású hős. ÓDA: A himnusz alműfaja. Minden emelkedett (patetikus) hangvételű költemény.
SZATÍRJÁTÉK: komikus tárgyú ókori görög színjátékfajta. A színmű alakul ki belőle. EPOSZ: Rendkívüli képességekkel rendelkező hőse természetfeletti lényektől támogatva jelentős tettet visz véghez a közösség érdekében. RAPSZÓDIA: A himnusz alműfaja. Szélsőséges érzelmekről szól.
NOVELLA: kisepikai műfaj. Egyetlen, rövidre fogott, jellemző eseményt mesél el.

EPIGRAMMA: Ókori görögöknél alakult ki. Eredetileg sírfelírat, Két soros versforma disztichon.

REGÉNY: Hosszú időszakot ír le. Sok a szereplő, cselekménye szerteágazó. ELÉGIA: szomorú tartalomról ír a költő, amibe már belenyugodott

ELBESZÉLŐ KÖLTEMÉNY: 

Verses műfaj, közepes terjedelmű eseményeket ír le.

SZONETT: A legkötöttebb versforma. Mindig 14 soros: Az 1.-2. vsz. 4 sor. A 3.-4. vsz. pedig 3 sor.

Rímképlete:

abba, abba, cdc, dcd

DAL: Szappho nevéhez fűződik. Ritmikája erős.

EPISZTOLA: verses költői levél
Szólj hozzá

regény irodalom dráma gimi tragédia általános iskola műfajok irodalom fogalmak műnemek