2017. júl 03.

HOGYAN ÍRJUNK MŰELEMZÉST? Az elemzés főbb fajtái

írta: Atak
HOGYAN ÍRJUNK MŰELEMZÉST? Az elemzés főbb fajtái

Neked is gondot okoz, hogyan írj magadtól egy ép kéz láb elemzést? Nincs meg a sorrend, esetleg fogalmad sincs róla, hogyan kezdj bele?  Ha válaszod igen akkor ez most neked szól!

HOGYAN ÍRJUNK MŰELEMZÉST?

Neked is gondot okoz, hogyan írj magadtól egy ép kéz láb elemzést? Nincs meg a sorrend, esetleg fogalmad sincs róla, hogyan kezdj bele? 

Ha válaszod igen akkor ez most neked szól!

Hogyan kezdj hozzá?

composition-1837242_960_720.jpg

FORMALITÁS: 

  • Az elemzést minden esetben bekezdésekre kell tagolnod. (bevezetés, tárgyalás és befejezés)
  • A bekezdést tétel mondattal kezdjed (ez az a mondat, amiből világosan kiderül miről fogsz beszélni az adott bekezdésben).
  • Figyelj rá, hogy a tétel mondat után 5-8 mondat kifejtés következzen,
  • a bekezdésed utolsó mondata pedig, minden esetben egy átvezetés a következő bekezdésre.

Most vegyük sorra a bekezdések tartalmát.

BEVEZETÉS: Általában egy bekezdésből áll. Feladata a költő, író pályájának általános bemutatása (figyelj rá, ez nem életrajz!) stílus behatárolás.

TÁRGYALÁS: Ez az a rész, amelyet érdemes több bekezdésre tagolnod. A feladatod itt a mű konkrét elemzése ezért érdemes saját gondolataidat idézetekkel alátámasztanod, minden olyan helyen, ahol gondolataid nem az egész műre, hanem csak egy versszakra, fejezetre vonatkoznak.

BEFEJEZÉS: Általában egy bekezdésből áll. Ez az a rész, ahol összegzed a gondolataidat a véleményedet.

AZ ELEMZÉS FŐBB FAJTÁI

STÍLUS ELEMZÉS: része a komplett műelemzésnek. A mű nyelvi sajátosságának vizsgálata.

SZUBJEKTÍV ELEMZÉS: Ez azt jelenti, hogy az adott művet saját közvetlen vagy közvetett tapasztalataidon keresztül elemzed. Ilyet csak akkor csinálj, ha kialakult már a stilisztikai, esztétikai világképed.

GENERIKUS ELEMZÉS: Ha generikusan elemzel, az azt jelenti, hogy figyelembe veszed az alkotó személyiségét, életkörülményeit az elemzett mű keletkezési körülményeit, az alkotás társadalmi, történelmi meghatározottságát. Csak akkor válaszd, ha sok adatot tudsz!

PSZICHOLÓGIAI ELEMZÉS: ennél az elemzésnél a szerző és a szereplő pszichéjére gyakorolt hatásokat kell vizsgálnod és mindenképpen bele kell fogalmaznod, milyen élményt váltott ki nálad a mű, amiről írsz.

STRUKTURALISTA ELEMZÉS: (ha kevés adatot tudsz) Nem foglalkozik a mű történelmi, társadalmi, életrajzi, irodalomtörténeti hátterével. Üzenetként tekints a műre.

Sok sikert :)

Szólj hozzá

irodalom gimi hogyan? általános iskola műelemzés