2017. júl 06.

ILIASZ ÉS ODÜSSZEIA ÖSSZEHASONLÍTÁSA

írta: Atak
ILIASZ ÉS ODÜSSZEIA ÖSSZEHASONLÍTÁSA

ILIÁSZ ÉS ODÜSSZEIA ÖSSZEHASONLÍTÁSA

 

ILIÁSZ

letoltes_5.jpg

Akhileusz

FŐHŐS

ODÜSSZEIA

letoltes_1_2.jpg

Odüsszeusz

gyors lábú, hős, fényes ÁLLANDÓ JELZŐI leleményes, sokat tűrt fényes, hős

Hiú, önző, gőgös, arogáns. 

Csak külső tulajdonságai jellemzik, mert Akhileusz alakja a tragikus királyt testesíti meg. Alattvalóinak nem kell őt szeretni, hisz hatalmát az istenektől kapta. Engedelmeskedni kell neki.

JELLEME A külső tulajdonságok mellett megjelennek a belső tulajdonságok is. Az emberekhez való viszony már egyenrangúságot tükröz, hiszen parancsok helyett, tanácsot ad, amit az emberek büntetlenül megszeghetnek. Ha tekintetbe vesszük, hogy  ő egy király, akkor az eposz által tükrözött világ átmeneti állapotban van a királyság és a demokrácia között.
Az istenek közvetlenül szólnak bele a cselekménybe. Kedvükre szórakoznak az emberekkel. Az emberek egyetlen lehetséges magatartása, hogy méltósággal tűrik ezt. ( pl.: a trójai háború 10 évig elhúzódik, pedig már kezdete előtt eldőlt a kimenetele az istenek között) A görög hősök legtöbbje pontosan tudja mikor és hol fog meghalni, mégsem elkerülik, inkább elébe mennek végzetüknek. AZ ISTENEK SZEREPE Az istenek közül csupán 3 jelenik meg. (Hermész, P. Athéné, Poszeidón) A cselekménybe egyedül Athéné szól bele, de ő is mindig csak valaki más alakjában. Az istenek szerepe háttérbe szorul, emberi alakot öltenek. Nincsenek jóslatok, az emberek maguk irányítják a sorsukat.
Harcos erények, mint erő, bátorság bosszúvágy. Dicsőség, amely halhatatlanná tesz. ÉRTÉKEIK Leleményesség, okosság, találékonyság, felelősség, mértékletesség, tudás.
Egy szálon fut, egy helyszínen HELYSZÍN több szálon fut, több helyszínen
nincs JELLEM FEJLŐDÉS van

 

Szólj hozzá

irodalom gimi műelemzés eposz összehasonlító elemzés Iliász Odüsszeia